
Gastvrij Tafelen zamelt kleding in voor dak – en thuislozen
Sylvia en René houden Amersfoortse daklozen warm: ‘Belangrijker dan ooit dat we dit doen’
Sinds de coronacrisis is het leven op straat verre van makkelijk. Zo moeten bij een corona-uitbraak opvangcentra dicht en omdat het minder druk is op straat valt er ook niet veel meer te bedelen. Sylvia Krebber en René Slotboom zijn begaan met de dak- en thuislozen in Amersfoort en proberen de groep te helpen waar dat kan. Vandaag zamelen ze kleding in; warme jassen voor de koude dagen die eraan komen.
“We hebben van die rolcontainers uit de groothandel”, vertelt Sylvia Krebber. Ze is initiatiefnemer van de kledinginzameling en is daarnaast ook betrokken bij andere sociale projecten in de stad. “We hebben al herenkleding, dameskleding, rugzakken”, somt ze op. “Het is belangrijker dan ooit om dit te doen omdat we zien dat mensen het steeds moeilijker krijgen.”
Krebber houdt zich al jaren bezig met de problematiek van de dak- en thuislozen. Sinds een paar jaar runt ze samen met horecaondernemers in de stad een project om voedselverspilling tegen te gaan. Eten dat in de horeca overblijft, vindt een weg naar de straat. Het is een manier om de mensen van voedsel te voorzien.
“Maar nu de horeca dicht is, is er natuurlijk geen eten meer. De vraag was: wat kunnen we dan doen?” Dus nu wordt op vier plekken kleding ingezameld: in Vathorst, Leusderkwartier, in de binnenstad en in het Soesterkwartier.
Daklozen
René Slotboom ziet deze hele ochtend dat Amersfoorters hun kleding komen inleveren. Hij voelt zich vandaag een ’trots en happy man’. Slotboom is straatadvocaat, een soort belangenbehartiger voor mensen die dak- of thuisloos zijn, iemand die zich inzet voor een betere sitautie voor die groep mensen. Hij prijst de inzet van de gemeente Amersfoort in deze tijd, want volgens hem doet de stad er alles aan om de mensen opvang te bieden, alleen kan of wil niet iedere dakloze dat.
Volgens Slotboom komt dat door de verschillende type daklozen. Daar zit nu een groot verschil in wanneer je dat vergelijkt met een aantal jaar geleden. “Dat komt door al die bezuinigingen op de GGZ, daardoor is een deel van de zorg weggevallen en die mensen zijn nu op straat. Het kan grimmig zijn in de opvang door verwarde mensen, die zijn moeilijk te peilen. Drugsgebruikers en alcoholisten kun je inschatten. Bij verwarde mensen is dat anders.”
Hoe groot de groep mensen is die op straat leeft in de Keistad is moeilijk te zeggen. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 200 personen. René ziet een groot deel van hen regelmatig. Met zijn collega’s verzorgt hij dagbesteding en ze regelen voedselpakketten.
Kleding
Van de vier kledinginzamellocatie komen af en toe foto’s binnen. “Het loopt echt storm!” jubelt René. De kans is groot dat er waarschijnlijk te veel kleding binnenkomt en ook zit er zomergaderobe tussen. Geen probleem voor René en Sylvia: die kleding leggen ze even apart en ook andere warme kleding vindt wel een weg naar andere locaties waar dak- en thuislozen terecht kunnen, eventueel zelfs in de regio.
En terwijl de zakken met kleding worden aangevoerd, is Sylvia alweer bezig met de volgende actie. Volgende week zamelt ze speelgoed in voor kinderen uit Amersfoort die op of onder de armoedegrens leven. Het speelgoed gaat naar de ‘buitenkasten’, waar iedere dag zo’n 100 kinderen spelen.
Jiri Glaap – RTV Utrecht (21/11/2020)
Samenwerken met horeca in Amersfoort: Gastvrij Tafelen
Deelnemers
MBO Amersfoort
Dims
Bij Lot
Stadscafe
Kroast
Zuid Amersfoort
Gastvrij Tafelen is van start! Horeca ondernemers in Amersfoort bieden cliënten van Stadsring51 verrassingsdiners aan.
Projecthuizen.nl zet zich in om bewustwording te creëren omtrent voedselverspilling. Restaurants kunnen hun voedseloverschot in de keuken minimaliseren wanneer zij verrassingsmenu’s samenstellen.
Zo is het concept Gastvrij Tafelen geboren: restaurants bieden dinerbonnen aan voor een heerlijk verrassingsmenu. De bonnen worden aangeboden aan cliënten van stichting Stadsring51, mensen die in een schuldsaneringstraject werken aan een oplossing voor hun financiële problemen. Deze mensen hebben zelf niet de mogelijkheid om uit eten te gaan, dankzij Gastvrij Tafelen kunnen zij echter toch eens genieten van een mooie verwenavond.
De aangesloten restaurants bieden de deelnemers een verrassingsmenu van meerdere gangen inclusief een aantal drankjes. Deelnemende restaurants zijn DimS eten en drinken, Leerhotel het Klooster, Happerij Tapperij, Stadscafé en Kroast.
12 april werd in restaurant Kroast door de horeca ondernemers de eerste bon overhandigd aan Dick van Maanen, directeur van Stadsring51.
“Het is geweldig om met Gastvrij Tafelen mensen met de allerdunste portemonnee een hart onder de riem te kunnen steken”, aldus Dick van Maanen.
In het Nieuws – Ondernamen Amersfoort Herfst 2018
Tekst: Thijs Tomassen | Fotografie: Feike Faase
Gastvrij Tafelen : Tegen voedselverspilling, vóór mensen met krappe beurs.
Wat te doen met het voedseloverschot in de horeca? In Amersfoort weten ze het wel. Vijf restaurants bieden cliënten van Stadsring51 dinerbonnen aan voor een verrassingsmenu. Het mes snijdt aan twee kanten: voedselverspilling wordt teruggedrongen en mensen die het niet breed hebben, kunnen eindelijk weer eens heerlijk uit eten. Daarmee is het concept Gastvrij Tafelen geboren. Bedenker Stijn van Rooijen van Happerij & Tapperij en deelnemer Berry Buunk van Stadscafé Amersfoort over de vliegende start. ‘Uiteindelijk gaat het erom: wees je bewust van wat je hebt, geniet ervan, maar realiseer ook dat er mensen in andere omstandigheden leven.’
Stijn vergeet het moment niet snel meer. Met tranen in haar ogen bedankte een vrouw bij de uitgifte de koks van restaurant Happerij & Tapperij. Ze had na jaren weer eens samen met haar twee kinderen kunnen genieten van een diner in een horecagelegenheid.
Doordat de moeder in een schuldsaneringstraject zit kan ze dat normaal gesproken niet betalen. ‘Die reactie was zó mooi’, zegt Stijn. ‘Dan weet je waarvoor je het doet: mensen die door een moeilijke tijd gaan een avond blij maken.’ Het begon allemaal met een impuls. Stijn zag een partij vlees op de werkbank in de keuken staan. Hij vroeg wat ermee zou gaan gebeuren. Een dag over datum, dus het gaat weg, zo luidde het antwoord van de keukenbrigade. Het moment voor Stijn om in actie te komen. ‘Ik ben opgevoed met het idee dat je voedsel op of net over de houdbaarheidsdatum nog goed kunt eten. ‘Tenminste houdbaar tot’ betekent ook dat het ‘tenminste’ zo lang houdbaar is. Ik dacht: dit moeten we in de toekomst voorkomen. Ben erover gaan nadenken en kwam op een idee. Zonde dat zulk voedsel de vuilniscontainer in gaat. Wat als we het opkoken voor mensen die het niet breed hebben?’
Aangenaam verrast
Stijn trok de stoute schoenen aan en benaderde zijn baas Rolf van As. ‘Hij stond er volledig open voor en wilde het plan zelfs direct uitbreiden. Ik was aangenaam verrast. Kon meteen door met zoeken naar deelnemende partijen.’ Matchpoint, de Amersfoortse intermediair die maatschappelijk betrokken ondernemen mogelijk maakt, speelde daarbij een belangrijke rol. Die organisatie koppelde Stijn aan andere horecaondernemers. ‘Matchpoint werkt dit jaar aan een groter plaatje: bewustwording creëren rond voedselverspilling. Dat viel dus allemaal mooi samen. Daarnaast heeft Matchpoint een fantastisch netwerk. Ik kende Berry en Vincent nog helemaal niet. Maar voordat ik het wist werd ik met ze aan tafel gezet.’ ‘Berry’ is Berry Buunk van Stadscafé Amersfoort, ‘Vincent’ is Vincent de Vries van eetcafé dimS. Berry: ‘Toen ik over dit concept hoorde, zei ik in den blinde: wij doen mee! Superidee van Stijn. Wij zijn aangehaakt om iets te doen voor mensen die door omstandigheden tijdelijk niet in horecagelegenheden kunnen komen. Ze zitten in een lastige tijd en verdienen een zetje in de rug. En natuurlijk zit de ‘waste’-gedachte wel in ons achterhoofd. We hebben het idee van het verrassingsmenu geadopteerd en hebben de vrijheid om daar ook ingrediënten in te verwerken die tegen de datum aan zitten.’
Beloning
KROAST Amersfoort en Leerhotel Het Klooster complementeren het vijftal deelnemende restaurants. Zij verstrekken per ‘ronde’ ieder zes bonnen voor een verrassingsdiner aan Stadsring51, de Amersfoortse organisatie die mensen met schulden helpt. Zij verdeelt de bonnen vervolgens onder haar cliënten, die drie maanden de tijd hebben om hun voucher te besteden. Stijn: ‘Die bonnen zijn een beloning. Deze mensen hebben weinig te besteden, zijn aangewezen op de voedselbank. Zeker als ze al lange tijd in zo’n schuldsaneringstraject zitten en zich aan de afspraken houden, mag dat beloond worden.’ Berry: ‘De medewerkers op de vloer weten niet van hun achtergrond, alleen wij als eigenaren. Ze hebben echt een ongedwongen avondje uit, zoals iedereen die bij ons komt eten.’ Stijn: ‘Ze krijgen een volwaardig driegangendiner. We maken er echt iets moois van. Het leuke is dat de koks er heel creatief mee omgaan. Ik ben met een klein plannetje begonnen. Maar alle deelnemers zeiden al snel: niks klein, we gaat het goed doen. Niet drie maar zes bonnen. Niks hoofdgerecht, drie gangen! Kraanwater serveren? Nee joh, twee drankjes! We gaan all the way. Die instelling vind ik zo gaaf. Sta je daar als jong broekje. Daar komt ook die energie van mij vandaan. Voor mij is dit koren op de molen.’
Dezelfde drive
De eerste ronde was een succes, met een opkomst van ruim tachtig procent. Gastvrij Tafelen is klaar voor een mooi vervolg. Stijn: ‘We hebben van Stadsring51 een tegel met reacties van cliënten over hun avondje uit gekregen. Die zijn allemaal zo positief en enthousiast. Geeft ons heel veel voldoening. En het motiveert om nog veel meer mensen blij te maken.’ ‘Het zorgt ook voor dynamiek op de werkvloer en verbondenheid tussen deelnemende ondernemers’, vult Berry aan. ‘We hebben dezelfde drive, willen wat bereiken voor een ander. Dat geeft ook sjeu aan je eigen werk. Als ik zie en hoor met welk enthousiasme Stijn dit verhaal vertelt, dan haal ik daar óók plezier uit.’ Ook de rol van Matchpoint binnen Ook de rol van Matchpoint binnen Gastvrij Tafelen wordt geroemd. ‘Matchpoint is de lijm’, stelt Stijn. ‘Zonder Matchpoint was ik niet naar Berry gestapt. Ze is de coördinator en verbinder die ook het communicatieve en administratieve gedeelte perfect oppakt.’ Berry: ‘Iemand moet de partijen bij elkaar brengen. Dat is een grote kracht van Matchpoint.
Gastvrij Tafelen gaat groeien, daarvan zijn Stijn en Berry overtuigd. Berry: ‘We gaan het langzaam uitbouwen. Misschien gaan we straks wel van vijf naar tien deelnemende restaurants. Op alle vlakken heerst een positieve vibe. Uiteindelijk gaat het erom: wees je bewust van wat je hebt, geniet ervan, maar realiseer ook dat er mensen in andere omstandigheden leven.’