Koffieprut

koffieprut gebruiken om paddestoelen te kweken

Fervent koffiedrinker?

Gebruik dan nu je gebruikte koffieprut als substraat om paddenstoelen op te kweken. Simpel, snel en goedkoop kun je van een beetje koffie met gemak drie keer oesterzwammen oogsten. Koffieprut is de ideale ondergrond omdat het door het verhitten van de koffie al gepasteuriseerd is en vol voedingstoffen zit. Weet wel, een behoorlijke dosis zelfbeheersing en doorzettingsvermogen zijn een must want het lukt niet altijd.

GRO (Green Recycled Organics)

Bij GRO proberen ze de cirkel te sluiten door paddenstoelen op andermans afval te kweken: ze halen bergen koffiedik van bedrijfskantines, Coffee Company en La Place, kweken daar oesterzwammen op en verwerken die dan weer in bitterballen en kroketten die als vegetarische keuze in kantines verkocht worden. Hun groeiruimtes worden gecontroleerd op temperatuur en vochtigheid en zorgen daarvoor altijd voor resultaat, thuis blijkt dat soms iets lastiger te zijn. Maar het kan en GRO heeft een stappenplan opgesteld met de tips en tricks om project oesterzwam te laten slagen.

Stappenplan

Stap 1: Drink flink veel filterkoffie en bewaar de koffie in de koelkast totdat je een hele hoop hebt verzameld, zeg zo’n 2,5 kilo. Koop ‘broed’, het beginstadium van paddenstoelen. Dit is te koop in verschillende webshops en bij sommige tuincentra. Een grote broed:koffie ratio werkt het best, dus zorg voor zo’n 500 gram broed.

Stap 2: Tijd om het koffiedik in gebruik te nemen. Was je handen en armen en mix het broed door de koffie in een schone bak. Vul vervolgens een plastic zak (denk aan een vriezer- of vuilniszak die zo min mogelijk in aanraking is geweest met mogelijke contaminatiebronnen) met de koffie. Sluit de zak af en prik er kleine zuurstofgaten in.

Stap 3: Zet de afgesloten zak met het substraat voor vier weken in een koele ruimte. Zoals bijvoorbeeld de kelder of de garage. Het is leuk om af en toe eens te kijken hoe het koffiedik langzaam helemaal wit wordt. Als er groene plekken ontstaan is het slecht nieuws, er groeit ook nog een andere schimmel. Kleine groene plekjes? Probeer of het weg gaat met wat zout.

Stap 4: Haal het substraat na vier weken weer tevoorschijn en zet hem in een ruimte op kamertemperatuur. Licht is geen probleem, direct zonlicht wel. Snij met een mes een kruis van ongeveer vijf centimeter of knip de zak open zodat er een plek ontstaat waar de zwammen uit kunnen groeien.

Stap 5: Bevochtig met een plantenspuit het vlak waar de zwammen gaan groeien. Herhaal dit elke dag zodat de substraat niet uitdroogt.

Stap 6: Binnen twee weken zullen de paddenstoelen gaan groeien. Snij ze af bij de stronk zodra de randjes van de kop net rechtop gaan staan. Voor dit gebeurt zijn ze nog niet helemaal rijp en als ze te ver zijn worden ze te taai. Gebruik ze in je favoriete gerecht en laat het koffiedik vervolgens rusten. Binnen enkele weken zullen de volgende paddenstoelen zich laten zien.

Oesterzwammen kweken, het blijft een spannende operatie. Wil je zeker zijn dat je na een paar weken kan oogsten?
Dan is een kant en klaar groei-pakket van bijvoorbeeld GRO misschien een veiligere keuze.