Sylvia en René houden Amersfoortse daklozen warm: ‘Belangrijker dan ooit dat we dit doen’
Sinds de coronacrisis is het leven op straat verre van makkelijk. Zo moeten bij een corona-uitbraak opvangcentra dicht en omdat het minder druk is op straat valt er ook niet veel meer te bedelen. Sylvia Krebber en René Slotboom zijn begaan met de dak- en thuislozen in Amersfoort en proberen de groep te helpen waar dat kan. Vandaag zamelen ze kleding in; warme jassen voor de koude dagen die eraan komen.
“We hebben van die rolcontainers uit de groothandel”, vertelt Sylvia Krebber. Ze is initiatiefnemer van de kledinginzameling en is daarnaast ook betrokken bij andere sociale projecten in de stad. “We hebben al herenkleding, dameskleding, rugzakken”, somt ze op. “Het is belangrijker dan ooit om dit te doen omdat we zien dat mensen het steeds moeilijker krijgen.”
Krebber houdt zich al jaren bezig met de problematiek van de dak- en thuislozen. Sinds een paar jaar runt ze samen met horecaondernemers in de stad een project om voedselverspilling tegen te gaan. Eten dat in de horeca overblijft, vindt een weg naar de straat. Het is een manier om de mensen van voedsel te voorzien.
“Maar nu de horeca dicht is, is er natuurlijk geen eten meer. De vraag was: wat kunnen we dan doen?” Dus nu wordt op vier plekken kleding ingezameld: in Vathorst, Leusderkwartier, in de binnenstad en in het Soesterkwartier.
Daklozen
René Slotboom ziet deze hele ochtend dat Amersfoorters hun kleding komen inleveren. Hij voelt zich vandaag een ’trots en happy man’. Slotboom is straatadvocaat, een soort belangenbehartiger voor mensen die dak- of thuisloos zijn, iemand die zich inzet voor een betere sitautie voor die groep mensen. Hij prijst de inzet van de gemeente Amersfoort in deze tijd, want volgens hem doet de stad er alles aan om de mensen opvang te bieden, alleen kan of wil niet iedere dakloze dat.
Volgens Slotboom komt dat door de verschillende type daklozen. Daar zit nu een groot verschil in wanneer je dat vergelijkt met een aantal jaar geleden. “Dat komt door al die bezuinigingen op de GGZ, daardoor is een deel van de zorg weggevallen en die mensen zijn nu op straat. Het kan grimmig zijn in de opvang door verwarde mensen, die zijn moeilijk te peilen. Drugsgebruikers en alcoholisten kun je inschatten. Bij verwarde mensen is dat anders.”
Hoe groot de groep mensen is die op straat leeft in de Keistad is moeilijk te zeggen. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 200 personen. René ziet een groot deel van hen regelmatig. Met zijn collega’s verzorgt hij dagbesteding en ze regelen voedselpakketten.
Kleding
Van de vier kledinginzamellocatie komen af en toe foto’s binnen. “Het loopt echt storm!” jubelt René. De kans is groot dat er waarschijnlijk te veel kleding binnenkomt en ook zit er zomergaderobe tussen. Geen probleem voor René en Sylvia: die kleding leggen ze even apart en ook andere warme kleding vindt wel een weg naar andere locaties waar dak- en thuislozen terecht kunnen, eventueel zelfs in de regio.
En terwijl de zakken met kleding worden aangevoerd, is Sylvia alweer bezig met de volgende actie. Volgende week zamelt ze speelgoed in voor kinderen uit Amersfoort die op of onder de armoedegrens leven. Het speelgoed gaat naar de ‘buitenkasten’, waar iedere dag zo’n 100 kinderen spelen.
21/11/2020 – RTV Utrecht – Jiri Glaap