Voedselverspilling leidt tot verhoogde CO2 uitstoot en extra afval. Wanneer iemand voedsel weggooit, wordt niet alleen geld verspild maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding is gestoken.
De Nederlander gooit per jaar 41 kilo voedsel weg. Dat is:
• 13,6% van al het voedsel dat we consumeren
• 150 euro per persoon weggegooid
• 0,8 miljard kilo voedsel per jaar in Nederland
HOEVEEL VOEDSELRESTJES GOOIT U WEG IN DE KEUKEN?
DOE DE QUIZ EN ONTDEK HOE U HET MINSTE VOEDSEL VERSPILT!
1. Waar kan je tomaten het beste bewaren?
A. Buiten de koelkast in een vochtige doek
B. In de koelkast
C. Buiten de koelkast op kamertemperatuur
D. In de vriezer
2. Naast de t.h.t.-datum (tenminste houdbaar tot) is er ook een t.g.t.- datum. Waarvoor staat deze?
A. Te-garanderen-tot
B. Te-gebruiken-tot
C. Te-gratineren-tot
D. Te-grillen-tot
3. Wat is de ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen?
A. 2 graden
B. 4 graden
C. 6 graden
D. 8 graden
4. Binnen hoeveel uur na het koken moet je kliekjes in de koelkast zetten?
A. 8 uur
B. 4 uur
C. 2 uur
D. 1 uur
E. Direct na het koken
5. Hoe kan je je koelkast het beste indelen van onder naar boven?
A. Kaas, kliekjes, vlees en vis, groenten
B. Kliekjes, kaas, vlees en vis, groenten
C. Vlees en vis, kliekjes, kaas, groenten
D. Groenten, kliekjes, vlees en vis, kaas
6. Welke groep uit de voedselketen verspilt het meeste voedsel?
A. Groothandels
B. Voedselproducenten
C. Restaurants en horeca
D. Consumenten
Kijk hieronder voor de antwoorden
![]() |
![]() |
De juiste antwoorden
1. Waar kan je tomaten het beste bewaren?
A. Buiten de koelkast in een vochtige doek
B. In de koelkast
C. Buiten de koelkast op kamertemperatuur
D. In de vriezer
2. Naast de t.h.t.-datum (tenminste houdbaar tot) is er ook een t.g.t.- datum. Waarvoor staat deze?
A. Te-garanderen-tot
B. Te-gebruiken-tot
C. Te-gratineren-tot
D. Te-grillen-tot
3. Wat is de ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen?
A. 2 graden
B. 4 graden
C. 6 graden
D. 8 graden
4. Binnen hoeveel uur na het koken moet je kliekjes in de koelkast zetten?
A. 8 uur
B. 4 uur
C. 2 uur
D. 1 uur
E. Direct na het koken
5. Hoe kan je je koelkast het beste indelen van onder naar boven?
A. Kaas, kliekjes, vlees en vis, groenten
B. Kliekjes, kaas, vlees en vis, groenten
C. Vlees en vis, kliekjes, kaas, groenten
D. Groenten, kliekjes, vlees en vis, kaas
6. Welke groep uit de voedselketen verspilt het meeste voedsel?
A. Groothandels
B. Voedselproducenten
C. Restaurants en horeca
D. Consumenten