Samenwerken met de festivals in Amersfoort: Restifal

 

Restifal - stop Waste!

Er zijn jaarlijks veel festivals in Amersfoort waar duizenden mensen genieten van eten en drinken. De deelnemende horecaondernemers kopen voedsel in, maar omdat de daadwerkelijke omzet op een festival lastig is in te schatten, blijft er vaak veel voedsel over wat wordt weggegooid.

Matchpoint Zinvol zaken doen wil een methodiek lanceren waarbij het overtollige voedsel van een festival alsnog wordt verwerkt tot gerechten die op de laatste dag van het festival verkocht worden in een heuse Restifal stand. Een horeca stand waar verrassingsgerechtjes worden gemaakt van de waste van de overige horeca deelnemers. Bijvoorbeeld in de vorm van een No-waste-challenge; een koks-competitie.

In en om de Restifal stand maken bezoekers uitgebreid kennis met de gevolgen van voedselverspilling. De bewustwording die hier wordt gecreëerd werkt vervolgens direct door bij de bezoekers thuis en bij de horeca ondernemers in hun dagelijks werk (creativiteit en inkoopbeleid). Gerechten die alsnog niet worden verkocht, zullen terecht komen bij relevante kwetsbare groepen in de Amersfoortse samenleving.

 

Caro van Tilborg wint kookwedstrijd Masterchef Hoogland 2018

Aandacht voor voedselverspilling tijdens Dorpsfeest Hoogland.

Zondag 16 september vond tijdens het Dorpsfeest Hoogland een unieke kookcompetitie plaats: Masterchef Hoogland 2018. Zes amateurkoks slepen de koksmessen om met deze titel naar huis te gaan. De bekende kok Julius Jaspers van het TV programma Topchef begeleidde de kookchallenge en fungeerde als jury, samen met wethouder Janssen van Gemeente Amersfoort en ondernemer Erik Broekhuijsen.
Masterchef Hoogland 2018 is een kookwedstrijd waarbij de deelnemers gerechten bedenken met ingrediënten uit een black box. Ze wisten vooraf dus niet waarmee ze gingen koken. Het bijzondere is dat de ingrediënten normaliter worden gezien als waste, restvoedsel. Door creatief te koken met waste, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Winnares Caro van Tilborg

Caro van Tilborg is 3ejaars studente Horeca en Voeding aan de Hogeschool van Amsterdam. Koken is haar passie, en met resultaat: de jury was unaniem in hun eindoordeel. De creatie van Caro sprong er uit!

Voedselverspilling tegengaan

De kookwedstrijd is een onderdeel van Keibewust033: een initiatief van Matchpoint Zinvol zaken doen om bewustwording te creëren omtrent voedselverspilling in Amersfoort. Met de stand Keibewust033 Restifal en de kookwedstrijd wilde Matchpoint in samenwerking met Rabobank Amersfoort Eemland mensen inspireren ook thuis in de eigen keuken minder eten weg te gooien. Rabobank Amersfoort Eemland is sponsor van Dorpsfeest Hoogland en zet zich op deze wijze samen met Matchpoint in om aandacht te vragen voor voedselverspilling.

Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling

Keibewust033 Restifal wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland Amersfoort, diverse bedrijven en het Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling van de gemeente Amersfoort.

                

Fotografie D&R Fotografie

 

Dorpsfeest Hoogland 16 september 2018

Restifal - Dorpsfeest Hoogland - Chefkok Julius JaspersWIE WORDT MASTERCHEF HOOGLAND 2018? TOPCHEF KOK JULIUS JASPERS JUREERT TIJDENS DORPSFEEST HOOGLAND

Zondag 16 september vindt tijdens het Dorpsfeest Hoogland een unieke kookcompetitie plaats: Masterchef Hoogland 2018. Zes amateurkoks slijpen de koks-messen om met deze titel naar huis te gaan. De bekende kok Julius Jaspers van het TV programma Topchef begeleidt de kookchallenge en zal als jury de eindresultaten beoordelen.

Masterchef Hoogland 2018 is een kookwedstrijd waarbij de deelnemers gerechten bedenken met ingrediënten uit een black box. Ze weten vooraf dus niet waarmee ze gaan koken. Het bijzondere is dat de ingrediënten normaliter worden gezien als waste, restvoedsel. Door creatief te koken met waste, wordt voedselverspilling tegengegaan.

 

Doe mee met Masterchef Hoogland 2018

Er is nog plaats voor mensen die mee willen doen!
Mensen die meer willen weten en/of zich willen aanmelden kunnen contact opnemen met Matchpoint, Saskia van Dijk / s.vandijk@matchpointamersfoort.nl /
06 – 442 19 485

Voedselverspilling tegengaan

De kookwedstrijd is een onderdeel van Keibewust033: een initiatief van Matchpoint Zinvol zaken doen om bewustwording te creëren omtrent voedselverspilling in Amersfoort. Met de stand Keibewust033 Restifal en de kookwedstrijd wil Matchpoint in samenwerking met Rabobank Amersfoort Eemland mensen inspireren ook thuis in de eigen keuken minder eten weg te gooien. Rabobank Amersfoort Eemland is sponsor van Dorpsfeest Hoogland en wil tijdens dit evenement de krachten bundelen met Matchpoint Zinvol zaken doen om aandacht te vragen voor voedselverspilling.

Topchef kok Julius Jaspers

Julius Jaspers is kok, kookboekenschrijver, heeft 2 restaurants in Amsterdam en geeft kookles bij de Kookfabriek. Hij is bij het grote publiek vooral bekend als chefkok van de succesvolle televisieprogramma’s Topchef en Masterchef. Julius won voor zijn eerste Smart Cooking kookboek in 2003 de gouden garde.

Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling

Een samenwerking van Koninklijke Horeca Nederland Amersfoort, diverse bedrijven en het Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling van gemeente Amersfoort maken Keibewust033 Restifal mogelijk.

Restifal aanwezig op event Martinus verbindt Hoogland op 7 oktober

Op 7 oktober organiseert Hoogland rondom de grote Martinus Kerk weer een sfeervol evenement, het thema is dit jaar Duurzaamheid en Creativiteit. Juist daarom is Keibewust033 dit jaar dan ook graag van de partij met Restifal. We gaan de bezoekers uitdagen creatief na te denken over hoe zij zelf voedselverspilling kunnen
tegen gaan.

 

Waste Challenge MBO Amersfoort

6 teams studenten van de koksopleiding vertoonden hun beste kookkunsten met ingrediënten uit een black box. Welk team maakt de smaakvolste gerechten binnen de strakke tijd van de wedstrijd? Onder het toeziend oog van juryleden Pim Haaksman van Kookkado en Bedrijven Expert Erik Broekhuijsen trokken de studenten alles uit de kast. De uitdaging was om zo min mogelijk afval over te houden, dus om alle ingrediënten zinvol te gebruiken.

Doel van deze Waste Challenge is om de koks van de toekomst te leren bewust om te gaan met al het voedsel in de keuken. Hoe minder afval hoe beter het is voor de wereld. Helaas verspillen we nog steeds veel te veel voedsel.

De Waste Challenge is een initiatief van Matchpoint, wat weer een onderdeel is van het voedselverspillingsproject Keibewust033.

Restifal - Waste challenge MBO Amersfoort Restifal - Waste Challenge - Bokaal Restifal - Waste Challenge - gerechtjes Restifal - Waste Challenge - Winnaars

Rabobank Ledenbijeenkomst

26 juni heeft Keibewust033 Restifal zich gepresenteerd aan ruim 400 leden van de Rabobank. De leden zijn uitgedaagd om deel te nemen aan de Restifal Waste Challenge tijdens Dorpsfeest Hoogland aankomende september. De eerste aanmeldingen zijn binnen!

Met dank aan Koninklijke Horeca Nederland Vincent de Vries en de Rabobank regio Eemland voor de mooie samenwerking. Het Lokaal heeft gezorgd voor de passende aankleding van de Restifal stand.

Restifal Stand - koken met afval - Vincent de Vries Restifal - Het lokaal - aankleding stand Restifal stand - Rabobank Regio Eemland Restifal - stop voedselverspilling - kleine hapjes gemaakt van waste

Dorpsfeest Hoogland

De Kookchallenge Masterchef Hoogland is een nieuw onderdeel van Dorpsfeest Hoogland. Sylvia Krebber en Saskia van Matchpoint Zinvol zaken doen, Petra Roeten en Thea van Beers van het Dorpsfeest slaan hiervoor de handen ineen.

Foodyard No Time to Waste

22 maart organiseert Matchpoint de Inspiration Foodyard No time to Waste, bij Bidfood in Amsterdam. 60 horeca-ondernemers uit Amersfoort, hun keukenbrigades en koks-in-opleiding van het MBO Amersfoort lieten zich deze ochtend inspireren om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan.

De Verspillingsfabriek, Thijs Tea, Kromkommer, Holland-Gro en Bidfood delen hun verhalen en passie om beter om te gaan met voedsel. Een kromme komkommer smaakt zeker net goed!

Bekijk hier de sfeerimpressie, gemaakt door de Filmbrigade

Deze inspiratie-ochtend is onderdeel van het voedselverspillingsproject Keibewust033 van Matchpoint. Het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling van Gemeente Amersfoort maakt het project Keibewust033 mogelijk.