Van afgedankt fruit naar een verfrissend drankje

Een medewerkster van een groentewinkel wilde een kist aardbeien weggooien. De aardbeien waren oud en konden hierdoor niet meer worden verkocht. Zonde, dacht chef-kok Thijs Afink. Hij vroeg of hij de aardbeien mocht overnemen. Dat mocht. Hij maakte er ijsthee van en zijn ThijsTea nam een vlucht: inmiddels zijn er meerdere smaken en een flink aantal verkooppunten.

ThijsTea: hoe het begon

“Ik wilde er eigenlijk jam van maken.” Aan het woord is Thijs Afink, initiatiefnemer van ThijsTea. Een tijdje terug zag hij een medewerkster van een groentewinkel met een kist aardbeien. Ze stond op het punt om deze weg te gooien. Te oud en niet meer geschikt voor de verkoop. Thijs, sous-chef bij restaurant Goesting, zag de situatie en handelde snel. “Voor een prikkie mocht ik deze wel kopen.”

Van jam naar ijsthee

“Ik wilde geen suiker toevoegen aan de jam, dus ik pakte er een kookboekje bij hoe dat ook al weer moest. Toen zag ik toevallig een recept voor ijsthee. Dat heb ik er toen maar van gemaakt. Toevallig had ik wat flesjes en een doppenzetter thuis, dus heb ik het maar meteen gebotteld.” Toen Thomas Marcin, zijn goede vriend en mede-eigenaar van Café de Zaak, die avond langskwam liet Thijs hem zijn zojuist gemaakte ijsthee proeven. “Hij wou direct een kratje kopen, haha.”

Doorslaand succes

De dag erna belde Thomas Thijs op. “Het krat was uitverkocht!” Inmiddels is het een serieus bedrijfje geworden en groeit het als kool. Het succes leverde hem al snel de bijnamen ThijsTeaThijs en de IJstheeman op. Hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Wat mij betreft mag het volgende zomer een begrip zijn in Utrecht en hopelijk zijn er daarna ook groeimogelijkheden voor de rest van Nederland.” Vooralsnog zijn er 7 café’s en restaurants die het verkopen. En er staan er een aantal op de wachtlijst. “Bovendien,” zegt Thijs “zal het op Mysteryland, een enorm festival, ook verkrijgbaar zijn.”

Experimenteren met smaken

ThijsTea is een ijsthee op basis van zwarte thee en fruit dat dreigt weggegooid te worden omdat het oud of lelijk is. Thijs: “In het kader van “no waste’ en duurzaamheid gebruiken we dit fruit.” Een nobel streven, maar heeft dit geen nadelen? Volgens Thijs is dit juist een extra uitdaging. “Fruit is zeer seizoensgebonden en daarmee het aanbod van “afvalfruit” ook. Maar dat maakt het ook spannender. De smaken wisselen zeer regelmatig. In de winter ben ik bijvoorbeeld van plan om een variant te maken van stoofpeertjes. Daar kan ik nu al naar uitkijken, haha.” Dat de ijstheeman niet stil zit moge duidelijk zijn: braam, aardbei, rabarber, rood fruit, pruim, druif, sinaasappel, rode bes, kiwi en rode biet. Het zijn allemaal smaken die goed bevielen. Toch is niet elk experiment succesvol: “Ik heb geëxperimenteerd met ananas en groene thee, de zogenoemde Hawaii-smaak, en deze was werkelijk ondrinkbaar. Nog nooit zoiets vies gedronken.” Hij voegt er snel aan toe: “De andere smaken zijn overigens wel heerlijk!”

Een mooie toekomst voor de ijstheeman

Thijs twijfelt als ik hem vraag welke zijn bijzonderste smaak is. “Ikzelf vond rode biet met een vleugje munt zeer bijzonder. Al vond ik paprika/aardbei ook erg lekker.” Hij roept toch vooral mensen op om zijn drankje zelf te proberen. “Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak, so go taste for yourself!

Thijstea is inmiddels verkrijgbaar bij verschillende restaurants en cafés, zoals Café de Zaak, Restaurant Goesting, Café de Stad en het O-Café (allen in Utrecht). Kijk voor meer informatie en verkooppunten op de Facebookpagina van ThijsTea.